Orthomoleculaire klinische PNI therapie: wat is dat?

Belasting van het lichaam

Het menselijk lichaam staat tegenwoordig onder grote druk. We werken hard en omringen ons met allerlei mobiele en elektrische apparaten. Er is sprake van vervuiling, straling, bestrijdingsmiddelen in het milieu en chemische middelen overal om ons heen. Ook stress heeft een grote impact op het lichaam. En we nemen niet altijd de juiste voeding tot ons. Het blijkt dat de meeste voeding niet meer de waardevolle stoffen bevat, die het vroeger wel had en veel van wat we eten bevat schadelijke stoffen. Vaak zitten er allerlei substanties in die ons lichaam kunnen belasten. Al deze stressoren kunnen vage klachten als vermoeidheid, pijnlijke gewrichten of voedselovergevoeligheid ontstaan. Maar ook ziektes als candida infectie en aandoeningen van het maag- darm stelsel.


Klachten

Je kunt een orthomoleculair PNI therapeut bezoeken voor veel verschillende klachten.

 • Spieren en gewrichten: Fibromyalgie, artritis en artrose, osteoporose
 • Spijsvertering: Prikkelbare darm, Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa
 • Allergieën: Hooikoorts, glutenintolerantie, koemelk allergie
 • Huidklachten: psoriasis, eczeem, acne, cellulitis
 • Mentaal: depressie, ADHD, stress, hoofdpijn
 • Astma
 • PMS
 • Overgangsklachten
 • Diabetes
 • Candida infectie
 • Chronische vermoeidheid

Behandeling met natuurlijke middelen

Veel van deze klachten zijn terug te voeren op tekorten van micro-nutriënten. Ons lichaam heeft deze waardevolle elementen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Heb je last van klachten, dan kun je bij praktijk Cinar terecht. Als orthomoleculair klinisch PNI therapeut werk ik met natuurlijke middelen, die het lichaam zullen versterken en het helpen het zelfgenezend vermogen te activeren. PNI staat voor Psycho-Neuro-Immunologie therapie. Dit is een werkwijze, waarbij er naar de mens gekeken wordt als een systeem, waarbinnen alles samenhangt. Er is een wisselwerking tussen alle organen, de psyche, het hormoon- en het immuunsysteem. Er wordt gezocht naar een oorzaak en daarbij worden alle omstandigheden betrokken: sociale omstandigheden (familie, werk), leefstijl (stress, slaapritme) en invloeden van buitenaf. Een probleem of klacht staat dus nooit op zichzelf.


Het lichaam ondersteunen

Een PNI therapeut maakt alleen maar gebruik van stoffen die al van nature voorkomen in onze voeding. Bij een intake wordt een uitgebreide anamnese afgenomen. Er wordt gekeken naar elk facet van je leven: van je emotionele welzijn en de voeding die je binnenkrijgt tot hoeveel beweging je krijgt en of er veel stress in je leven is. Is er bijvoorbeeld sprake van voeding die je niet verdraagt? Voel je je vaak onder grote druk staan door je werk? Hoe is je slaappatroon? Het kan ook nodig zijn een bloedonderzoek te doen. Hiermee kunnen we zien of en welke stoffen in je lichaam te veel of te weinig voorkomen. Met al deze informatie maak ik een behandelplan.

Opzoek naar meer informatie of heeft u vragen?


 

Behandelplan

Een behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van supplementen. Dit zijn bijvoorbeeld mineralen, vitamines, probiotica, aminozuren, vetzuren, plantenextracten of enzymen. Er is veel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar, waaruit blijkt dat deze stoffen klachten kunnen verlichten of zelfs kunnen doen verdwijnen. Op die manier kan een supplement dus functioneren als medicijn. Deze middelen worden voorgeschreven in hoge doseringen. Tevens wordt er advies gegeven over aanpassingen in leefstijl, beweging en welke voeding jou het beste kan helpen bij je gezondheid.

 

Chronische klachten zijn vaak gecompliceerd. Een klacht is onderdeel van het lichaam als systeem en daarom wordt er bij de behandeling naar het lichaam als geheel gekeken.Sonja Cinar

Het lichaam als systeem

Een klacht of ziekte kan opspelen in een bepaald lichaamssysteem, bijvoorbeeld de huid, maar de oorzaak kan liggen in de hormoonhuishouding of de spijsvertering. Er wordt gekeken naar het totaalbeeld. Met alleen een zalfje om de jeuk of schrale plek te verhelpen, wordt de oorzaak niet weggenomen. Door het lichaam de stoffen te bieden die het nodig heeft voor genezing en voor optimaal functioneren, kan de klacht vaak goed verholpen worden. PNI therapie is heel geschikt om in te zetten naast andere behandelingen, zowel regulier als complementair.